emm 2010.07.01. 10:20

Gumikullancs

Jómúltkorában (régebben) egyik nagyonismerősömnél megtörtént a baj.
Nem figyeltek oda egy pillanatra a kölökre, kórház, ideg, feszkó, kezelések minden összejött ami ilyenkor össze szokott jönni. Sajnáltam a kölköt, nem is mondták el nagyon sok emberkének, hogy mi is történt. Nekem sem. Szégyellték tán? Nem voltak kiváncsiák mások állaggódásaira? Franc tudja.

Ilyenkor belenyilall, mint egy kullancs az emberbe, hogy bassza meg nehogy én is így járjak. Oda fogok jobban figyelni, nem engedem ki a négysávos útra egyedül, nem engedem piros lámpán átfutni a zebrán és hasonlóságok. De ezek csak szavak meg dumák.

Másik gondolatsor, hogy mennyire lehet hibás ilyenkor a szülő. Ha hosszú könyvet írnék akkor immmediasz resszelnék, hogy te vagy kedves szülő a hibás mert nem vigyázol a kölködre. Majd okosan érvelve, világosan, vagy sötéten megmagyaráznám, hogy nem lehet nonstop ott lenni a gyerek mellett, bármikor megtörténhet a baj. Nem lehet minden gyerek mellé odaállítani egy darab anyát vagy apát.
 
Odafigyelünk, átalakítjuk a kérót, olyan helyre visszük bubut, ahol minimálisra csökkennek a bajok okozói, de nem lehet és nem tudunk mindent kiküszöbölni. A küszöböt talán ki lehet.
Gumiszoba lehetne a megoldás, gumijátszótér, gumi kanalak, gumivíz, gumitányér, gumikaja, gumikulllancs, guminő, de hát akkor meg hogy leszek nagyapa?

Múltkor bubu megharapott egy poharat, megjártuk vele a kórházat, kiszedtünk belőle egy kullancsot, fosás fosás fosás.

Egy hete aztán Bubu nekiindult, sprintben tette meg a boltbejárat-szökőkút közötti 5 méteres távot, nálam csomagok, Sz táskákkal, kiabáltunk ÁÁÁLLJ MEEG, futottunk utána, de a szökőkút közelebb volt, nagyon közel. Nem értük el. Durr.

Az arcával taláta el a szökőkút káváját. Dőlt a vér mint egy szarabb horrorfilm nyitójelentében, szája széthasadva de ami miatt megőrültünk, hogy a fogai felett és közül is dőlt a vér. Na jó, csak csorgott. Frissen vásárolt wécepapírral csillapítottam a vörös löttyöt, ordított bubu, mint egy vuvuzela. A fogai nem törtek ki, sikerült megállapítanom egyből, de a dagadt íny, ajak kombináció nem győzött meg semmiről. Rohantunk az ügyeletre, bubu a sírást abbahagyta, kemény férfiként tűrte a fájdalmat.

A jelenetet tanítják a forgatókönyvíró iskolában. Aranyos, szép és okos kisgyerek kilép  a bolt ajtaján, szép, okos és fiatal szüleivel, csodásan süt a nap, háttérben kedves öreg néni kutyát sétáltat, miniszoknyás tangás lányok fagyit nyalnak, a rendező megmutatja a szökőkút-kisgyerek közötti távolságot, beúszik a sötét zene, a moziban ülő tapasztalt kukoricapattogós néző már tudja. Itt a dráma.

Persze ordibáltunk egymással Sz-szel, vagyis inkább csak én, a járókelőknek is kedvem lett volna odaszólni amikor szánakozó tekintetekkel nézték bubut, de nagyjából a megoldással foglalkoztunk, vittük százzal az ügyeletre. Később már egymást vígasztaltuk, csitítottuk, próbáltuk elkerülni a hibás, hiba, hibáztunk szavakat.

Az ügyeleten világítós kanállal megnézték, rendben lévőnek találták a sebeket, de a fogakra nem tudtak sokat mondani. Fogászat. Elmentünk egy nonstop fasza fogászatra, elmondták azt amkit bárki látott, hogy nem törtek ki a fogak, kicsit bentebb vannak pár miliméterrel kicsit le is van törve belőlük, de nincs nagyobb baj. Figyelnünk kell a fogakat, mert ha elkezdenek sötétedni, akkor valószínűleg meghaltak és ki kell majd tisztítani, de mivel ezek tejfogak, majd faszán kiesnek és jön helyette új, amire majd újra lehet vigyázni, ahogy a rendes szülők vigyáznak.

Skype szakértést is kértem:

Fogdoki üzenete: 
 ez tejfog, ugye?
Emm üzenete:
 a bal felső egyes és kettes
Fogdoki üzenete:
 igen, ha ilyen baleset éri a kicsit, akkor akár tejfog, akár maradó, elvágodhatnak benne az erek, és akkor elhal a fogacska
ilyenkor elszíneződik a benne lévő bomlástermékektől
és olyankor ki szokták pucolni, hogy ne gyulladjon be az alatta lévő csont vagy hasonlók
Emm üzenete:
 belül és kívül is totál vérben a fogágy az ajkai is megütődtek most be van dagadva
 akkor a fúrás kipucolást jelent
 aztán majd kiesik mikor a többi tejfog?
Fogdoki üzenete:
 remélhetőleg
 sőt, lehet, hogy előbb
 de az is lehet, hogy pont ezért később
 ilyenkor ott felborul a rend
 de nagy gond ezzel nem lesz, mert csak tejfog 

Jövő héten megyünk majd kontrollra talán meg is röntgenezik bubu fogágyait aztán majd okoskodunk. 

Egy hét telt el a bal esetünk óta. Bubu arca visszament a régi bubuarcba, már tud mosolyogni, fújja a vuvuzelát. Látjuk, látjuk, csak a vak nem látja, hogy nem olyanok mint voltak azok az első fogak, ilyenkor összenézünk Sz-szel és elkezdjük magunkat hibáztatni. Mert ez így működik. 

Tegnap este az altatás első fázisát jelentő ringatós dúdolászós, sötétben-mászkáláskor megsimogatta kétszer az arcom bubu, majd kaptam három puszit. Aztán meg elérzékenyültem.

A bejegyzés trackback címe:

https://bubukedves.blog.hu/api/trackback/id/tr452122615

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása